‘De RedZebra’s confronteren op een positieve, integere manier.'

Intensief traject bij nationaal instituut

De nieuwe directeur van een nationaal instituut ziet dat er veel negativiteit heerst binnen de organisatie. En dat transparantie ver te zoeken is. Om de dynamieken tussen de verschillende lagen in de organisatie flink te verbeteren, schakelt hij de RedZebra’s in. Er volgt een intensief traject.

Waarom heb je de RedZebra’s ingeschakeld?

“Er was een toxische sfeer binnen de organisatie. Grensoverschrijdend kun je wel zeggen, waar snel verandering in moest komen. Bij het MT rommelde het. Er was veel bezit van informatie, maar er werd niks gedeeld. Daarnaast waren er MT-leden die graag CEO wilden worden, wat door mijn komst van de baan was. Dat zorgde voor teleurstelling en spanning. Na enkele maanden heb ik Hamid uitgenodigd om samen met een collega een traject te starten. Twee coaches inzetten is best een investering natuurlijk, maar zo waardevol gebleken. De een faciliteerde, de ander observeerde. Dat gaf al snel de diepgang die nodig was.”

Aan welk moment in het proces denk je nog weleens terug?

“Een van de eerste opdrachten staat me goed bij: het delen van een persoonlijk verhaal met de collega’s. Hamid trapte af. Dat was natuurlijk met opzet. Het was een heel persoonlijk verhaal. Eentje die pijn deed, niet uit een laatje gehaald. Dat veranderde direct de sfeer. Daarna volgde ik. Al snel leidde dat tot emoties, door herkenning bij andere collega’s. Er ontstond een enorme verbinding. De standaardverhalen van mensen verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen de échte verhalen naar boven. Dat is de diepgang die de RedZebra’s zo goed naar boven weten te halen, en wat ervoor zorgt dat je als team een stap kunt maken.”

Je ziet en voelt: hier gebeurt iets, er komt iets in beweging.

Waarin is de RedZebra Group anders dan anderen?

“Er zijn geen quick fixes. De RedZebra’s beïnvloeden het proces. Ze spelen direct in op wat er in het moment gebeurt. Tegelijkertijd houden ze altijd het doel voor ogen: de organisatie beter maken. Waar ze echt anders zijn dan anderen is het positief confronterend zijn. Zonder oordeel. Jouw perspectief een draai geven, altijd op een integere manier. Dan zie en voel je: hier gebeurt iets, er komt iets in beweging. Je moet het meemaken om het te begrijpen.”

Wat heeft de inzet van de RedZebra’s opgeleverd?

“Er is een fundament gelegd voor een nieuw MT. Door de wrijving die er was openlijk te bespreken. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een nieuwe manier van werken, als een team. Goed in je vel zitten op je werk – en privé – is belangrijk, maar het gaat er ook om dat je als instituut impact maakt. Dat kan alleen als je als team samenwerkt. Door kritisch naar elkaar te kunnen zijn, zonder een aanval op de persoon te doen. Hoe je dat doet, hebben we geleerd van de RedZebra’s.

We zijn er nog niet, maar er is wel een stevige vertrouwensbasis gelegd. Voor het vervolg zullen we de RedZebra Group zeker weer vragen ons te begeleiden.”

Meer weten over deze case?

We vertellen je er graag alles over.

Neem contact op