Sebastian & zijn werkwijze

“De zinnigheid van mijn werk zit ‘m in mensen laten inzien waar ze van zijn. Dat iemand met een levensthema bezig is dat hem of haar raakt. Met de beste bedoelingen werken veel mensen vanuit oude patronen. Zo kunnen intelligente mensen heel domme dingen doen. Ze bewust laten worden, een spiegel voorhouden, dat helpt.

‘Er zijn geen lastige mensen, alleen slechte trainers.’

We worden zeker niet altijd met open armen ontvangen. Dat vind ik niet erg. Er zijn geen lastige mensen, alleen slechte trainers, zeggen we weleens. Trappen we af met een groep, dan zijn er altijd bij die geen zin hebben. Het is een ’moetje’. Goed, maar waarom heb je ‘ja’ gezegd? Je bent vrij om te gaan, maar hé hou een half uurtje vol, dan zul je zien dat deze dag de moeite waard is, grappen we dan.

‘Bij hevige emotie ga ik niet repareren. Ik ben er gewoon.’

Tijdens grotere sessies vormen we een cirkel. Het is de oudste vorm waarin mensen samenkomen. Niemand is er de baas, maar er zijn wel rollen. Het is veilig, vriendschappelijk en open. Lopen de emoties hoog op, dan voel ik het, ik luister, maar ga niet repareren of redden. Ik ben er gewoon. Na diep ademhalen krijg ik iemand door de juiste vragen weer weg van de rand. Laten zien wat er wél is en hoe dat iets moois kan brengen in de toekomst.”