‘De RedZebra’s krijgen alles boven tafel.’

Van start-up naar bedrijf

Een nieuwe CEO wordt door aandeelhouders gevraagd om van een life science start-up een goedlopend bedrijf te maken. Hij krijgt te maken met nieuwe medewerkers en een oude garde die loyaal is aan de founder, die nog altijd actief is binnen de organisatie. Met de hulp van de RedZebra Group lukt het om het snelgroeiende team op één lijn te krijgen.

Wat was je eerste indruk van de RedZebra’s?

“Ik ontmoette Maarten jaren geleden. Hij hielp me als externe sparringpartner bij een grote reorganisatie waar veel onbegrip heerste. Het klikte meteen. Hij heeft veel ervaring met de top van het bedrijfsleven, is begripvol en rationeel. Pas later leerde ik ook Hamid kennen. Hij kan zich ontzettend goed verplaatsen in mensen en krijgt eigenlijk alles boven tafel.”

Later in je carrière riep je opnieuw de hulp in van de RedZebra’s. Dit keer vanwege jouw nieuwe rol als CEO van een lifescience organisatie.

“Klopt. Ik nam de leiding over van een bedrijf waarvan de founder nog altijd actief was. Na een gesprek met de RedZebra’s bleek dat er veel spanning zat op de relatie. En dus gingen we eerst daarmee aan de slag voordat we met het MT en de rest van de organisatie aan het werk gingen. Dat klinkt nu logisch, maar het was echt wel even graven en onderzoeken.

Dankzij de inzet van de RedZebra’s ontstond er een goede aanpak én een vertrouwelijke sfeer tijdens een confronterende sessie. Ze wisten heel goed het gevoelsleven in beweging te krijgen. Mensen spraken zich voor het eerst echt uit. Dat gaf de ruimte die we nodig hadden en het commitment van beiden om een nieuwe reis binnen het bedrijf te starten.”

Met welke vraag zijn jullie precies aan de slag gegaan?

“Het oude team moest zich comfortabel gaan voelen bij de veranderingen. Ze hingen nog erg in de start-up fase: zelf je Ikea-bureau in elkaar schroeven, dat soort zaken. Het nieuwe team moest zich geaccepteerd voelen door de oude garde. Daarnaast moest men het nieuwe MT accepteren en binnen het MT moesten alle nieuwe professionals aan elkaar wennen. Ik dacht: ik gooi al deze knappe koppen bij elkaar en het komt goed. Maar dat bleek niet het geval. Een eenheid gaan vormen, daar ging het om.”

Ze zijn volwaardige sparringpartners, met bergen aan zakelijke ervaring. Dat helpt enorm.

Hoe heeft de RedZebra Group jullie daarin begeleid?

“In ongeveer een jaar tijd hebben we van alles gedaan. Van 1 op 1 sessies en groepssessies tot presentaties. Na de sessie tussen mij en de founder zijn we met het MT aan de slag gegaan. Ondertussen hielden mijn nieuwe HR-collega, Maarten, Hamid en ik een tussentijdse brainstorm om vervolgstappen te bepalen. Daarna hebben we het MT betrokken bij het vervolg om de hele organisatie aligned te krijgen.

Het ging erg gestructureerd en tegelijkertijd was het heel organisch. Er werd geen programma afgedraaid. De zebra’s s bleven continu scherp. Hier moeten we langer bij stilstaan, dat onderdeel kan juist wat vlotter. Ze spelen in op de situatie. Dat was erg fijn werken.”

Waarin onderscheidt de RedZebra Group zich van anderen?

“Ze zijn volwaardige sparringpartners, met bergen aan zakelijke ervaring. Dat helpt enorm.”

Wat heb je geleerd van het traject met de RedZebra’s?

“Ik kom uit de wereld van zaken-bankieren, heb lang gewerkt op de Zuidas. Daar lag de nadruk op de cijfers. Waar ik dankzij de RedZebra’s me bewust van ben geworden, is dat je verder komt door echt met mensen bezig te zijn. Wat speelt er in de organisatie? Zo heb ik in de afgelopen vier jaar als CEO meer geleerd dan in alle jaren ervoor. Het is best heftig wat je meemaakt, door keuzes die je moet maken. Dan is een vertrouwenspersoon zoals Maarten aan je zijde echt heel erg fijn. En wat ik als relatief ongeduldig persoon heb geleerd: geef dat wat uit de sessies komt de tijd. Vaak duurt het even voordat iemand er iets mee doet.”

Meer weten over deze case?

We vertellen je er graag alles over.

Neem contact op